Muziekkorps St. Joris

Muziekkorps St. Joris Ulft

Muziekkorps St. Joris
Schuttersgilde St. Joris uit Ulft is in 1945 opgericht en tijdens tal van activiteiten staat als vanzelfsprekend het muziekkorps van St. Joris in de schijnwerpers als paradepaardje van de vereniging.

En St. Joris is meer. De vereniging heeft een sterke positie verworven in de Ulftse gemeenschap. Met meer dan 1500 leden kan gezegd worden dat de vereniging leeft. Dit komt mede door het enthousiasme voor de jaarlijkse kermis (Polse kermis) die door velen bezocht wordt, maar ook de carnavalsvereniging, de kaartclub, de schietafdeling, de activiteitencommissie en de jeugdopleiding staan garant voor een bloeiende vereniging en de verankering van haar wortels in de gemeenschap.

 

Muziekkorps
Het muziekkorps bestaat uit ongeveer 90 actieve leden, waarvan een groot aantal jongeren. Het muziekkorps bestaat uit: tamboers, bekkenisten en marching bells, dwarsfluiten, picolo’s, saxofoons, trompetten, trombones, baritons en sousafoons. Naast de muzikanten zijn er schutters, vendeliers, bielemannen, marketentsters, commandanten, de tambour-maître, en het koningspaar.

De belangrijkste evenementen voor het muziekkorps zijn de concoursen en natuurlijk de eigen Polse Kermis en Sint Jorisdag. Daarnaast zijn er door het jaar meer optredens bijvoorbeeld tijdens kermissen in de buurt of tijdens de Nationale Bokbierdag en het oktoberfeest in Sittard. Die optredens worden door de gezamenlijke korpsleden in het najaar vastgesteld. Voor de vendeliers, marketensters en bielemannen worden naast de concoursen ook nog aparte evenementen georganiseerd. De schutters hebben eigen oefenfaciliteiten in het clubhuis en doen mee aan de wedstrijden tijdens concoursen.

 

Opleiding
De muziekopleiding bij Sint Joris is maatwerk. Speel je nog geen instrument en begin je net dan is de cursus “Muziek maak je zelf” de start. Dat is gratis bij Sint Joris. Onze eigen leden nemen je in 20 lessen mee door de wereld van muzieknoten en instrumenten van ons korps. Daarna volgt de opleiding op het instrument. Je kunt kiezen waar je de opleiding wil volgen. We zijn goede klant bij de muziekschool waar alle docenten een conservatorium opleiding hebben. Onze eigen instructeurs en dirigent hebben ook allemaal een conservatorium opleiding afgerond.

Het instrument dat je gaat bespelen wordt door Sint Joris aangeschaft en is gedurende je lidmaatschap bij jouw in bruikleen. Wij verzorgen uiteraard het transport naar en van concoursen en jaarlijks onderhoud. Je maakt hier zelf dus geen kosten voor. Hetzelfde geldt voor het uniform dat je verstrekt krijgt.

Het doel van de muziekopleiding is je op te leiden voor het korps zodat je op concours mee kunt. Om de leerlingen sneller perspectief te bieden op instroom mag je na het behalen van je A-diploma, de interne opleiding voor onze eigen muziekstukken en de exercitielessen mee met alle optredens behalve de concoursen. Bij de concoursen heb je B-niveau nodig omdat het daar om de puntjes gaat….
Al met al is het mogelijk om na een jaar of drie al mee te lopen met het korps. Stel je voor, je vader en moeder of opa en oma staan langs de kant en zien jouw TROTS met het korps van Sint Joris door de straten lopen. En wat te denken van de vrienden en vriendinnen. Enne, met de kermis altijd en overal met de neus vooraan want de korpsleden hebben natuurlijk ook vrij toegang tot de kermistent.

 

Maatschappelijke betrokkenheid
Met enige regelmaat willen we als korps deelnemen aan optredens of evenementen waar een goed doel centraal staat. Intochten als Sinterklaas en de Ulftse avondvierdaagse zijn bijna vanzelfsprekend. Kijk eens naar de bonte stoet bij de intocht van de avondvierdaagse. Dan zie je dat de korpsleden tot in de haarvaten van de lokale samenleving zitten.

Als korpsleden zamelen we jaarlijks voor aanvang van de kermis een geldbedrag in onder de korpsleden dat we schenken aan een goed doel. Zo hebben we schenkingen gedaan aan bijvoorbeeld de Nederlandse Cystic Fybrose Stichting, Caretravel, Moeder Theresa, maar ook aan een van de korpsleden die een project in Ghana heeft opgezet.

Om onze maatschappelijke functie nog meer te onderstrepen werken we belangeloos samen met de muziekschool en de basisschool de Dobbelsteen in Ulft om muzieklessen mogelijk te maken. We stellen ons clubhuis ter beschikking en verzorgen een deel van de muziekinstrumenten. Op die manier stellen we schoolkinderen in staat om kennis te maken met muziek en ze nog slimmer te maken.

 

Muziek maken bij St. Joris
Iedereen, jong en oud, die (muzikaal, maar ook anderszins) bezig wil zijn en eens wil kijken hoe het er aan toegaat tijdens een repetitie, is van harte welkom om eens te komen kijken tijdens de repetities op zondag, bij de tweewekelijkse kaartavonden op de zondagavonden in het winterseizoen, bij de schietavonden op de woensdagavonden en bij het vendelen op de zaterdagmiddag.

Voor informatie en achtergronden over St. Joris kunt u terecht op de website: polsekermis.com.