Met Polse Kermis komt alles samen

Stukske uut de olde doos - Ulftse Kermiskrant 2010:

[....Voor wie geen kermis viert is het moeilijk voor te stellen waarom anderen de kermis zo leuk vinden dat het door hen als het hoogtepunt van het jaar wordt beschouwd. Jurgen Weijl van Schuttersgilde Sint Joris is weggeweest en teruggekomen, maar heeft de kermis nooit overgeslagen. Wel heeft hij het fenomeen Polse kermis ’in den vreemde’ trachten uit te leggen. Aan hem het woord om het ook thuis eens onder woorden te brengen, dat kermisgevoel.

In het weekend met de tweede zondag van juli is het zover. Het begint te kriebelen, de mensen komen in feeststemming, een bijzondere tijd breekt aan, want het is Kermis in Ulft! Ook bij Schuttersgilde Sint Joris met de Polse Kermis is er vier dagen feest in de tent. Ongeveer het hele dorp ligt plat en wereldproblemen lijken even heel ver weg te zijn.

Maar wat is dat dan precies? Die kermisbeleving, dat kermisgevoel? Het is best lastig daar de vinger op te leggen. Probeer maar eens aan iemand die onbekend is met de Polse Kermis uit te leggen wat dat kermisgevoel nou precies is. Vier dagen feest in een tent met een tap en band?? Is dat leuk?

Samen
Voor Sint Joris is de Polse Kermis in ieder geval een periode waarin alles samen lijkt te komen. Het gilde bestaat uit een aantal afdelingen die gedurende het jaar zeer diverse activiteiten ontplooien. Voor iedereen, jong en oud, heeft het korps wel iets: de muzikanten, de jeugd die de muziekopleiding volgt, de vendeliers inclusief de jeugdvendeliers of de schuttersafdeling. Maar ook de hartenjagers van de kaartclub, de carnavalsvereniging met de pronkzitting, de dansmarietjes, de hemelvaartsfietsdag. De vele vrijwilligers die ieder naar eigen kunnen een steentje bijdragen of gewoon de trouwe Polse Kermis vierders. Met de Kermis komen alle mensen samen voor een bijzondere gelegenheid.

Wat?
En waar krijg je dan dat kermisgevoel van? De rijke historie, de muziek, de mensen? Soms zit het in onverwachtse dingen. Soms in het op woensdag voor de kermis heel opgelucht zijn en kriebels in je buik krijgen als de tent wordt opgebouwd. Soms in het uit volle borst ’Ulft blif Ulft’ zingen en inhaken met bekenden en onbekenden. Soms is het de Polse maandagmiddag waar kermis gevierd wordt door alle leeftijden. Dat je nog met de hele familie naar de kermis gaat, en dus met zowel je opa als je allerkleinste nichtje in de tent kunt staan. En waar je nog die oude bekende tegenkomt van vroeger op school. Soms zit het in het als ’nieuweling’ naar de kermis gaan en merken dat je er gewoon bij hoort. Soms is het gewoon lekker uit je dak gaan op de muziek zoals bijvoorbeeld ’So Long’. Het koningschieten en vogelknuppelen (iets wat gewoon mag van de dierenbescherming en niet zielig is voor de vogel). Kermisshirts met een groepje vrienden maken. Tafels in de tent overdag. Buiten een patatje eten bij de familie Bruins op de stoep. Meestal zit het juist in de kleine dingen die zo moeilijk te beschrijven zijn.

Meedoen
Dat de Kermis in Ulft een bijzondere periode en gebeurtenis is, dat is zeker. Het beste advies is misschien dan ook om gewoon zelf eens de Polse Kermis mee te komen maken in dat Dörpske an de Strang. Maar wellicht dat een oude Achterhoekse boerenwijsheid, in al zijn eenvoud, het ook heel goed samenvat. Een oude Ulftenaar zei ooit eens over het kermisgevoel: Ik wet nie precies wat ’t now is, moar ’t is wel allerbastend mooi! Tot zover Jurgen. Kermis moet je niet willen begrijpen, kermis moet je gewoon beleven.
...]